Laparoskopi hakkında en çok sorulan sorular ve merak ettikleriniz… Daha fazlası için bizimle iletişime geçebilirsiniz

Laparoskopi (kapalı ameliyat) nedir?

laproskopi-1Aynı zamanda minimal invazif cerrahi olarak da anılan laparoskopi, ya da halk arasındaki adıyla kapalı ameliyat, karında açılan yarım – bir buçuk santim genişliğindeki küçük deliklerden, ince uzun çubuk şeklindeki aletler kullanılarak yapılan ameliyatlardır. Minimal invazif cerrahi adını almasının nedeni, ciltte ve karın ön duvarında, laparatomi denilen açık ameliyatlarda olduğu gibi büyük kesilerin yapılmasını gerektirmemesi, minik kesilerle ameliyatın tamamlanabilmesi, yani çok az invazif olmasıdır.

Devamını oku

Neden kapalı ameliyat?

laparoskopi_kapali_ameliyatKapalı ameliyatların hasta için birçok avantajı vardır. Bunlardan en önemlisi, daha küçük kesiler yapılması ve karın duvarı katlarındaki zararlanmanın daha az olması nedeniyle ameliyat sonrası ağrının ve kanamanın daha az olması ve iyileşme süresinin açık ameliyatlara göre çok kısa olmasıdır. Ayrıca, hastanın skarı (yara izi) belirgin oranda daha küçük olmaktadır. Ameliyat maliyeti de daha kısa hastanede yatış süresine bağlı olarak daha az olacaktır.

Kadın hastalıklarında hangi ameliyatlar laparoskopik olarak yapılabilir?

laparoskopik_ameliyatDaha sıklıkla iyi huylu hastalıkların tedavisinde kullanılmakla birlikte, kapalı ameliyatlar gittikçe artan oranlarda jinekolojik kanserlerin tedavisinde de kullanılmaktadır. Laparoskopinin kadın hastalıkları cerrahisinde kullanıldığı ameliyatlara bazı örnekler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kapalı ameliyatla tüplerin bağlanması (Laparoskopik BTL)
  • Tanısal laparoskopi

Devamını Oku

Kapalı ameliyata nasıl hazırlanacağım?

  • Bağırsak temizliği nasıl yapılır?
  • Ameliyatta hangi pozisyonda yatacağım?
  • Ameliyattan önce başka hazırlıklar yapılacak mı?

Devamını Oku

Kapalı ameliyat nasıl yapılır, karnımda kaç dikişim olacak?

kac_dikisKapalı ameliyatta, amaç hastanın göbek deliğinden ya da yakınından karın içerisine uzanan bir delik açarak buradan kamerayla içeriye bakmak, ardından karın içerisini karbondioksit gazıyla doldurup net bir görüş alanı oluşturduktan sonra, karnın muhtelif yerlerinden minik delikler açarak buralardan yerleştirilen ince uzun çubuk şeklindeki aletlerle ameliyatı gerçekleştirmektir. Hastanın karnı kesilmediği ya da yarılmadığı, sadece bazı delikler açıldığı için kapalı ameliyat adını almaktadır.

Devamını oku

Histeroskopi nedir, hangi durumlarda uygulanır?

histeroskopiHisteroskopi, kısaca “rahim içine bakmak” olarak tanımlanabilir. Sık karşılaşılan rahim içi sorunlarının gözle görülerek teşhis ve bazen de tedavi edilmesi amacıyla bulunmuştur ve laparoskopideki kamera sistemine benzer bir sistemle gerçekleştirilir. Laparoskopiden farklı olarak ofis histeroskopi adı altında, muayehane şartlarında, lokal anestezi ile de yapılabilir.

Devamını oku

Histeroskopi sistemi nasıl bir sistemdir?

histeroskopiRigid (kıvrılamayan, sert) histeroskop tıpkı laparoskopa benzer bir cihazdır, bir dış kılıfın içinde teleskop, sıvı geçişi ve müdahale etmek gerektiğinde ince uzun çubuklar şeklindeki aletlerin geçişine izin veren kanallar vardır. Bir de esnek histeroskoplar vardır, sert boru şeklinde değil, eğilip bükülebilen bir materyalden yapılmıştır.

Devamını oku 

Histeroskopinin ne zaman yapılması en uygundur?

Menopoz öncesindeki düzenli adet gören kadınlar için rahim içinin en iyi görüntülenebileceği zaman proliferatif dönem yani adet siklusunun ilk 14 günü içidir. İkinci 14 günde rahim içi kalınlaşacağı için endometriyal polip benzeri bir görüntü elde edilebilir. Adet kanaması esnasında ise kan görüntüyü bozabilir.

Devamını oku

Histeroskopi için anestezi almama gerek var mı?

Histeroskopun sert ve kapalı bir doku olan rahim ağzından geçip rahim içine girebilmesi için, rahim ağzının ilaçlarla (prostaglandin analogları – mizoprostol) ya da anestezi sonrası mekanik olarak (buji adlı araçlarla) gevşetilmesi gerekebilir.

Devamını oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çözümü giriniz *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.