Stres tipi inkontinans cerrahisi : Askı (sling) ameliyatları

  • Askı (sling) ameliyatları ne demektir?

Askı (sling) ameliyatları, trokar adı verilen metal bir kılavuz yardımıyla, fıtık ameliyatlarında yama amaçlı kullanılan mesh’lerle benzer bir yapıda, ancak ince uzun şerit şeklinde kesilmiş bir askı materyaliyle, idrar kesesinin boynunun yukarıya doğru asılması işlemidir. Asma işlemi esnasında kılavuzun geçtiği dokulara ve mesh’in nihai olarak asıldığı dokuya göre farklı türleri vardır. Bunlardan günümüzde en sık kullanılanlarından birisi, TOT (transobdurator tape) adındaki askıdır, bunda askı materyali obdurator kanallardan geçirilerek kasık bölgesinden çıkarılarak üretra (idrar kanalının dış ucu) yukarıya asılır. Subüretral ve midüretral slinglerde ise, askı materyalinin ucu kasık bölgesinden dışarıya çıkarılmak yerine, vücudun iç kısmındaki bazı dokulara asılarak üretra desteklenerek yükseltilir. Günümüzde, mini slingler adında, sadece vagendeki iki santimetrelik bir insizyondan girilerek uygulanan, çok daha kısa sling çeşitleri de mevcuttur. Henüz uzun yıllardır kullanımda olmamaları nedeniyle uzun süreli sonuçları ve başarı oranları bilinmemekle beraber; kısa süreli çalışmalarının sonuçlarına göre, mini slingler de diğerlerine benzer bir başarı oranına sahiptir ve çok daha yüksek hasta konforu sağlar. Mini sling ameliyatları lokal anesteziyle muayehane şartlarında dahi uygulanabilir, işlem sonrası ağrı çok daha az görülür, hasta normal günlük yaşantısına, cinsel ilişkiye ve işe çok daha kısa sürede dönebilir.

  • Askı (sling) ameliyatları kimlere uygulanamaz?

Halen idrar yolu enfeksiyonu olan hastalara, halen gebe olan hastalara, antikoagülan yani kan sulandırıcı ilaç kullanıp kanama riski olanlara bu ameliyatlar uygulanamaz.

  • Askı ameliyatlarında hangi anestezi türü uygundur?

Bu işlemler, genel, bölgesel (spinal – epidural) ya da lokal anestezi ile uygulanabilir. Ancak, prospektif çalışmalarda genel anestezi ile uygulanan girişimlerde ameliyat sonrası başarı şansının biraz daha düşük olduğu bulunmuştur.

  • Askı (sling) ameliyatlarının olası komplikasyonları nelerdir?

Askı (sling) ameliyatları, genel olarak düşük komplikasyon oranlarına sahip işlemlerdir.

Bu vakalardan sonra, üretrarnın fazla gergin olarak asılmasına bağlı olarak işeme güçlüğü görülebilir. TOT ameliyatından sonra kasık ağrısı olabilir. İdrar sistemi komplikasyonları, işeme bozukluğu, sıkışma hissi, mesane ya da üreter hasarı, ameliyat sonrası ağrı ya da cinsel ilişki esnasında ağrı, vaginal mesh erozyonu da olası komplikasyonlar arasındadır.

Mesh erozyonu, askı materyali olarak konulan mesh’in çevresindeki dokuya hasar vererek erozyon oluşturmasıdır, sentetik mesh’ler kullanıldığında nispeten sıkça görülür (yaklaşık %4). Küçük bir alanda görüldüğünde topikal östrojen tedavisi ile vaginal dokunun onarımı sağlanabilir, geniş alanlı mesh erozyonunda ya da enfekte mesh varlığında mesh yerinden çıkarılmalıdır.

  • Askı (sling) ameliyatından sonra nelere dikkat etmem gerekir?

Ameliyat sonrasında iki haftaya kadar süreyle vaginal, üretra çevresinde ya da alt karın bölgesinde ağrı ya da rahatsızlık hissi olabilir. Bu şikayetler genelde hafif ağrı kesicilere çok iyi cevap verir. Ayrıca iki haftaya kadar lekelenme tarzında vaginal kanama görülmesi de normaldir.

Ateş, şiddetli vaginal kanama, sersemlik hissi, şiddetli ya da ilaca cevap vermeyen karın ağrısı, bulantı ya da kusma, dikiş yerinden şiddetli berrak ya da iltihaplı sıvı ya da kan gelmesi durumlarında hızlıca hekiminize başvurunuz.

Vaginal doku tamamen iyileşene kadar (ortalama altı hafta) cinsel ilişkide bulunulmamalıdır. Hasta kendini iyi hissettiği zaman işe dönmesinde ve çalışmasında bir sakınca yoktur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çözümü giriniz *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.