Pelvik organ sarkması (Rahim sarkması) tedavisi

sarkmaTedavi, şikayeti olan ya da beraberinde başka sağlık sorunları getiren durumlarda yapılmalıdır. Örneğin, sarkmanın derecesinden bağımsız olarak üreter (idrar yolları) darlığına bağlı böbrek tıkanıklığı olması gibi tıbbi bir durum ameliyatı gerektirir.

Asemptomatik sarkması olan yani hiçbir belirtisi olmayan hastalarda genellikle tedavi gerekmez. Burada, hastanın şikayetleri ve tedaviden beklentileri esas alınmalıdır.

Tedavi seçenekleri arasında, konservatif yaklaşımlar ve cerrahi müdahale bulunur.

Eğer hasta belirtileri tolere edebiliyorsa ve şikayetçi değilse, tedavi etmeden izlenebilir. Konservatif yaklaşım yani bekleme, ilk yaklaşımdır, çünkü ameliyatın da komplikasyon ve tekrarlama riskleri mevcuttur. Ancak sarkma ilerleyici bir durumdur ve düzeltilmediği müddetçe ilerleyecektir, bu nedenle birçok kadın cerrahi müdahaleyi tercih eder.

vaginal pesser

Vaginal pesser adında halka şeklinde ve çeşitli boyları olan bir cihaz mevcuttur, vaginanın iç kısmına yerleştirildiğinde pelvik organları destekler. Pesser kullanıldığında dikkat edilmesi gereken, düzenli olarak temizlenmeleri gerektiğidir.

Pelvik taban egzersizleri, ya da Kegel egzersizleri, pelvik organ sarkmasında ve bunun semptomlarında iyileşme sağlar. Bununla ilgili
çok sayıda çalışma yapılmış ve Kegel egzersizlerinin yararı ispatlanmıştır.

Pelvik organ sarkması ile menopoz sonrası görülen östrojen yetersizliğinin ilişkili olduğu düşünülmüş ve bu amaçla östrojen tedavisi denenmiştir. Bir miktar faydası gösterilmişse de, pelvik organ sarkmasının tedavisi amacıyla östrojen kullanımını önerecek yeterli veri yoktur.

Konservatif yaklaşımların hiçbirinden yarar görmemiş ve şikayetleri olan hastalar, cerrahi onarım için adaydır. Pelvik organ sarkmasını düzeltme amacıyla uygulanan, bazılarında mesh (yama) ya da sling (askı) materyalleri kullanılan çok sayıda ameliyat çeşidi vardır. Cerrahi sonrası prognoz, semptomların şiddetine, sarkmanın miktarına, hekimin deneyimine ve hastanın beklentilerine göre değişir. Hastaların %30 kadar bir kısmında, ilk cerrahi sonrası bir düzeltme / tekrar ameliyatı gerekebilir. Yaş ilerledikçe, sarkma da ilerleyecektir şeklinde düşünülürse, ameliyat sonrası tekrar sarkmalar anlaşılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çözümü giriniz *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.