Gebelik ve aşılar

Çocuk doğurma çağında olan tüm gebe olmayan kadınların, klinik olarak endike olan aşıların tümünü, gebe kalmadan en az bir ay öncesinden yaptırması önerilmektedir.

VARIOUSHepatit A, hepatit B, pnömokok ya da meningokok enfeksiyonu açısından yüksek risk taşıyan hastaların bu aşıları gebelik öncesi dönemde olması gereklidir. Gebelik öncesi herhangi bir aşı uygulanacağında, kadının dört hafta içerisinde gebe kalmayı planlayıp planlamadığı sorulmalıdır. Çocuk doğurma çağındaki kadınların aşılanmasından önce, canlı virüs aşıları uygulanacaksa dahi, eğer hikayeyle gebelik şüphesi ekarte edilebiliyorsa mutlaka rutin gebelik testi istenmesi gerekmez.

İnfluenza virüsü, gebelikte son derece ağır hastalığa neden olabilir. Bu nedenle, influenza salgını söz konusu olduğunda, gebeler gebelik haftasından bağımsız olarak aşılanabilirler. Annenin aşılanması, doğduktan sonraki ilk aylarda bebeğin de bu virüsten korunmasını sağlar.

Gebe kadınlar, bazı enfeksiyonlar için (örneğin sarı humma) yüksek riskli bölgelere seyahat etmeyi planladıklarında enfeksiyonlara yakalanma riskini en aza indirmeli ve birlikte yaşadıkları kişiler de bu hastalıklar için mutlaka aşılanmalıdır, hijyen kurallarına sıkı sıkıya uyulmalı, özellikle hepatit A, kolera, tifo gibi hastalıkların sık görüldüğü bölgelere seyahatlerde içme sularına çok dikkat etmelidirler.

MMR (kızamık, kızamıkçık, kabakulak), varicella ya da sarı humma aşılarını olduktan sonraki ilk bir ay içerisinde gebe kalınmasıgebelik-asilar durumunda, teratogenez yani bebeğin sakat olması durumları bildirilmitir. Bu nedenle bu durumlarda gebeliğin sonlandırılması önerilebilmektedir. Eğer bu aşılardan herhangi birini olduktan sonra bir ay içinde gebe kaldığınızı farkederseniz, gebeliğin sonlandırılması açısından lütfen bir perinatoloğa (riskli gebelik uzmanına) danışınız.

Toksoid, inaktif virüs aşıları ve immün globulin ürünlerinin uygulanmasından sonra gebeliğin ertelenmesine gerek yoktur. Bir toksoid aşı olan tetanoz aşısı, ülkemizde gebelik esnasında rutin olarak sağlık ocaklarında uygulanmaktadır. Eğer aile hekiminiz ya da ebeniz aramadıysa gebeliğinizin beşinci ayında sağlık ocağınıza başvurarak aşınızı olunuz.

MMR (karma aşı yani kızamık, kızamıkçık, kabakulak) aşısı emziren annelere ve gebe kadınların evdeki diğer çocuklarına güvenle uygulanabilir, çünkü virüs anne sütü yoluyla ya da günlük temasla bebeğe geçmemektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çözümü giriniz *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.