Doğal doğum ne demektir?

dogal-dogumDoğal doğum, anne adayının zaten doğum için hazır ve hazırlıklı olduğunu kabul eden ve doğum için ve doğum esnasında rutin tıbbi müdahaleleri reddeden bir yaklaşımdır. Doğal doğumun çıkış noktası, günümüz modern toplumlarında doğum sürecinin mekanikleşmiş olması, gereği dışında tıbbi müdahaleler yapılması, gerekli olmadığı halde anestezi, epizyotomi, ilaçlar, serumlar, iğneler uygulanmasıdır. Annenin gereksiz yere korkulara sevkedilmesi, doğumun keyifli olmaktan ziyade korkunç bir şeymiş gibi algılatılması, cerrahi doğum oranlarının son derece artması, günümüzde anne adaylarını eski zamanlarda rutin olan doğal doğumdan uzaklaştırmıştır.

Eski çağlarda kadınların evde, kendi başlarına ya da en fazla mahalleden deneyimli birinin yardımı ile doğum yaptıklarını biliyoruz. Ülkemizde de yakın zamana kadar bu böyleydi. Doğum mucizesi sabırla karşılanır, saygıyla beklenir, müdahalelerle hızlandırılmaya ya da yönlendirilmeye çalışılmazdı. Gerçi eski dönemlerde anne ölüm oranları da bizim kabul edemeyeceğimiz kadar yüksekti, günümüzde doğal doğum esnasında tıbbi müdahale olanakları hazırda bekletilmektedir.

Doğal doğum yapan anneler, bunu mucizevi, muhteşem olarak tanımlar ve kendilerini çok güçlü hissettiklerini belirtir. Bebek doğar doğmaz göbek kordonu henüz kesilmeden annnin memesine verilir, anne ile bebek arasında hemen ve hızlıca kurulan ten teması, güçlü bir duygusal ilişkinin temellerini hazırlar. Anne zaten doğumunu “kendi başına” ve “olması gerektiği gibi, doğal yollardan” yaptığı için anneliğe hazırdır, güçlü ve dayanıklıdır. Emzirme ise daha keyifli ve başarılı olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yaptığı bir araştırmaya göre, anne ve bebek arasında doğumdan hemen sonra kurulan ten teması sonrasında, bebeklerin daha az ağladığı, anne ile bebeğin etkileşiminin daha iyi olduğu ve bunun annenin başarılı bir şekilde bebeğini emzirmesine yardım ettiği bulunmuştur.

Doğumu, tıbbi müdahaleler uygulamadan kolaylaştırmanın yolları arasında yürüyüş, masaj teknikleri, sıcak duş gibi yöntemler vardır. İdeal doğum pozisyonu da, sanılanın aksine sırt üstü yatarak bacakları kaldırmak (dorsal litotomi pozisyonu) değildir, doğal doğumda, anne adayının daha doğal, daha aslında uygun pozisyonlarda doğurmasına izin verilir (örneğin annenin yan yatması ve bir bacağını kaldırması ya da ayakta durarak öne eğilmesi gibi, ıkınmanın da daha kolay olduğu pozisyonlar kullanılabilir). Epizyotomi uygulamak yerine, yırtılma olmaması için gerekli önlemler alınabilir, bunlar arasında perineyi pedle korumak, sıcak uygulamak ya da bebeğin yavaşça doğurtulması sayılabilir.

Doğal doğum yapmak her annenin hakkıdır. Hamilelik esnasında iyi bir hazırlık – eğitim, hamilelik sürecine ve doğuma eşlik eden bir doula / doğum koçu / ebe, kadın doğum doktoru ile iyi bir işbirliği, anneyi anlayan ve onu destekleyen bir ekip, bunun gerçekleşmesi için yardımcı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çözümü giriniz *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.