Myoma uteri ( rahim uru ): Nedir, ne değildir?

myom2

Myoma uteri ya da kısa söyleyişiyle myom / ur, kadınların en sık rastlanan iyi huylu tümörüdür. Üreme çağındaki kadınların yaklaşık %20 – 30’unda görülür. Menopoz öncesi dönemdeki en sık rahim alınma ameliyatı nedenidir.

Myomların neden oluştuğu kesin olarak bilinmemektedir. Çocuk sahibi olmamak, anovülasyona bağlı karşılanmamış östrojen üretimi, obesite, beyaz ırk risk faktörleridir. Bütün bu bilinen risk faktörlerine rağmen, normal rahim dokusunun neden myoma dönüştüğü bilinmez.

Myomlar, üreme döneminde östrojen hormonunun aktif olduğu çağda oluşur, menopoz sonrası östrojenin azalmasıyla birlikte büyümeleri durur ve küçülürler. Ayrıca östrojene olduğu gibi progesteron hormonuna da duyarlıdırlar, gebelikte progesteronun yüksek olduğu dönemde hızlı büyürler.

Myomlar, uterusun myometriyum adındaki kas tabakasından kaynaklanır. Bazıları saplı myomdur, bir sapın ucunda yumru gibi görünür. Bazıları geniş tabanlı olabilir. Uterusun içinde, dış yüzünde ya da kas tabakasının içinde olabilirler.

myomMyomlar genellikle asemptomatiktir. Oldukça büyük olduklarında bile semptom vermeyebilirler. Sıklıkla rutin kontrollerde ve ultrason muayenelerinde saptanırlar. Hastaların yarısında semptom vardır, bu semptomlar da myomun yerleşim yerine göre değişir.

Anormal kanamalar myomların en sık bulgusudur ve hastaların yaklaşık üçte birinde görülür. Tipik olarak kanama miktarında artma ya da sık adet kanaması şeklinde bulgu verirler. Adet öncesi lekelenme de yapabilirler. Ağrı sık görülmez ve genelde ilişki sonrası görülebilir. Ayrıca bele vuran bir ağrı da myomlarda görülen ağrı türlerindendir. Dejenereasyon gösteren, içine kanayan durumlarda ani ve şiddetli ağrı olabilir. Tek başına myomun çocuk sahibi olamama ya da düşüğe neden olması olasıdır ancak sık değildir.

Myom tanısı, muayenede uterusun sert bir kitle şeklinde ele gelmesi ile ve ultrasonografi ile konulur. Manyetik rezonans da myomları iyi gösterir.

Myomlar, sadece semptomatik olduklarında ya da takipte büyüme gösterdiklerinde tedavi gerektirir. Yoğun kanamaya neden olanlar, hızlı büyüyenler, menopoz sonrası büyüme gösterenler, infertilite, tekrarlayan gebelik kayıpları, ağrı ve bası semptomları, üriner sistem tıkanıklığı ve semptomları olanlar, kronik kan kaybına bağlı demir eksikliği anemisi ve malignite şüphesi olması durumunda hızlıca tedavi uygulamak gerekir.

Myomların tedavisi medikal ve cerrahi olarak ikiye ayrılır.

Medikal tedavide, kanama şikayetinin azalması için progesteron hormonu kullanılabilir. Progesteron ağızdan ilaç olarak ya da spirale yüklenmiş olarak rahim içi araç şeklinde uygulanabilir. Daha başka nadiren kullanılabilecek ilaçlar da vardır (suni menopoza sokmak gibi). Bu tedavilerin uygun olmadığı düşünüldüğünde ya da yanıtsız kalındığında, ameliyat seçeneği düşünülür. Myom alınma ameliyatları (myomektomi) laparoskopik ya da açık olarak yapılabilir. Ayrıca myomun büyüklüğüne, yerleşimine ve hastanın yaşına göre rahimin alınması da söz konusu olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çözümü giriniz *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.