Gebelikte Vaginal Kanamalar

Gebelikte kanama görüldüğünde

Vajinal kanama ile gebeliğin tüm dönemlerinde karşılaşılabilir. Hastanın gebelik haftasına, kanamanın miktarına, ultrason değerlendirmesine, ağrılı olup olmamasına göre hekiminiz bir tanı koyacaktır.

Gebeliğin başlarında görülen kanamalar (ilk trimester kanamaları) sıklıkla tüm gebe kadınların %20 – 40’ında görülür. Düşüklere, dış gebeliğe ya da servikal, vajinal ya da uterin bir soruna bağlı olabileceği gibi, sadece bebeğin rahim içine yapışmasına bağlı olan yuvalanma kanaması da olabilir (implantasyon kanaması). İlk trimester kanamalarının en sık nedeni düşüklerdir. Eğer kanamanız yoğun pıhtılı ise, parça düşürüyorsanız, sancınız ya da şiddetli kasık ağrınız varsa, olasılıkla kanamanız düşük ya da dış gebeliğe bağlıdır. Bu durumda, hayatı tehdit edebileceğinden dış gebelik olasılığı mutlaka hekiminiz tarafından ekarte edilmelidir.

Hekiminiz vajinal muayene yaparak kanamanızın miktarına, niteliğine bakacak ve eğer parça düşürdüyseniz mutlaka bu parçayı inceleyecektir. Gebelik ürünleri, zarlar, ya da bazen fetusun kendisi kanama parçacıklarının arasında ayırt edilebilir. Karın muayenesinde orta hatta ağrınız olması düşüğü, sağ ya da solda belirgin ağrı ise dış gebeliği düşündürür.

Gebelikte görülen kanamalarda bebeğinizin yaşayıp yaşamadığının ve sağlıklı olup olmadığının anlaşılabilmesi için mutlaka bir hastaneye başvurmalı ve hekiminiz tarafından ultrason ile incelenmelisiniz. Erken gebelikteki bir kanama için vajinal ultrason yapılması gerekebilir. Böylelikle dış gebelik olasılığı yüksek oranda ekarte edilebilir. Daha önceden bebeğinizin rahim içinde olduğu ya da kalp atışları görülmüşse, abdominal ultrasonla yaşayıp yaşamadığına karar verilebilir. Sağlıklı gebelik kesesinin henüz izlenemediği erken dönemde ektopik gebeliğin ekarte edilebilmesi için iki günde bir kanda gebelik testi incelemesi gerekebilir.

Diğer tanıların ekarte edilmesi ile, yuvalanma kanaması teşhisi konur. Bu bebeğinizin rahim içerisine yerleşmesine bağlıdır ve problem teşkil etmeyecektir.

Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde görülen vajinal kanamalar (ikinci ve üçüncü trimester kanamaları) daha seyrektir. Sıklıkla servikal yetersizlik, plasentanın aşağı yerleşmesi ya da erken ayrılması gibi nedenlere bağlıdır.

20. gebelik haftasından önce gördüğümüz kanamalar, ektopik gebelik haricinde ilk trimester kanamalarına benzer, bunlarda mutlaka düşük olasılığının dışlanması gerekir. 20. gebelik haftasından sonra ise, plasentanın aşağıya yerleşmesi (plasenta previa) ve plasenta ayrılması (dekolman plasenta) gibi anne ve bebek hayatını tehdit eden ciddi durumlara bağlı olup olmadığının iyi ayırt edilmesi gerekir. Plasentanın aşağı yerleşmesi durumu ultrasonla net olarak ekarte edilmeden elle vaginal muayeneden mutlaka kaçınılmalıdır.

Gebelikte görülen vaginal kanamaların tedavisi kanama nedenine bağlı olarak planlanmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çözümü giriniz *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.