Gebelikte Seyahat
Gönül tüm gebelerin, Bodrum’a gelmesini arzu eder.. Ama yolculuk gebeler için gebe olmayanlar kadar masum mu? Bir bakalım…

Gebeyken seyahat etmem riskli mi?
Gebelikte seyahat planlandığında bazı olası risklerin göz önünde tutulması gerekir:

  • gebelik-seyahatAcil bir durum gerçekleşip tıbbi bakım gerekirse, hasta kendi hekiminden ve takip olduğu hastanesinden uzak olacaktır.
  • Uzun süreli bir yolculukta (örneğin okyanus ötesi uçuşlarda ya da uzun süreli otobüs yolculuklarında), hastanın uzun süre hareketsiz kalması durumunda venöz tromboembolizm adı verilen, bacak damarlarında kan pıhtılaşması riski ortaya çıkar.
  • Bazı bulaşıcı hastalıkların sık görüldüğü ülkelere olan seyahatlerde bu hastalıklara yakalanma riski olabilir (sıtma, sarı humma gibi)
  • Uçak yolculuğunun bazı olası riskleri vardır (uçakta tıbbi hizmetlere ulaşamama, düşük oksijen seviyesi, rahat hareket edecek ortam olmaması)

 

Gebe kadınlar, hamilelikleri süresince emniyet kemeri kullanmaya devam etmelidir. Kemerin alt kısmı kalçaların üzerinden rahimin alt kısmında kalacak şekilde, üst askısı ise iki göğüsün arasından rahimin üzerinden dolaşacak şekilde takılmalıdır. Gebelikte emniyet kemeri kullanımına bağlı olarak zarar görmüş anne ve bebeklere ailt olgu sunumları olmakla birlikte, çarpışma durumunda kemerin yararları kullanmamanın vereceği zararlara göre anlamlı olarak daha fazla olduğundan, kemer kullanımı önerilir.

Hava yastıklarının etkileriyle ilgili daha az veri mevcuttur. Geriye dönük değerlendirmelerde, hava yastığı olan ya da olmayan arabalarda kaza geçirmiş olan hamile kadınlar benzer sonuçlarla karşılaşmışlardır. Sonuç olarak, ACOG (Amerikan Obstetrist ve Jinekologlar Cemiyeti) araç içinde yolculuk yapacak olan gebe kadınların diz ve omuzdan geçen emniyet kemeri takmalarını ve hava yastıklarını kapatmamalarını tavsiye etmektedir.

 

Gebelikte uçak yolculuğu

Hava yolu şirketlerinin birçoğu, 37. gebelik haftasına kadar gebe yolcu kabul etmektedir, ancak bu haftada farklılıklar olabilir. Uçağa binmeden önce hekiminizden kaç haftalık gebe olduğunuz ve uçakla yolculuk yapmanızda sakınca olmadığına dair bir rapor almanız gereklidir.

Problemsiz bir gebelik yaşayan kadınların çoğu için uçak yolculuğu genelde risk taşımaz. Bebeğin kalp atımları, anne ve bebeğin sağlıklı olduğu durumlarda uçuş esnasında değişmez. Bazı gözlemsel çalışmalarda hosteslerde artmış düşük riski ve yolcular arasında erken doğum riskinde bir artış bildirilmiş de olsa, bu konuda yapılmış karşılaştırmalı çalışmalar yoktur.

 

Gebelerin yolculuk yaparken dikkat etmesi gereken şeyler var mıdır?

  • Problemli gebeliği olan hastalarda problemler uçuş esnasında artabileceğinden ya da acil bakım gerekebileceğinden, yolculuğun ertelenmesi daha uygun olur
  • Uçak yolculuğu esnasında bol sıvı tüketilmeli, düzenli olarak bacaklar hareket ettirilmeli ve emniyet kemeri tüm yolculuk süresince takılı kalmalıdır.
  • Yüksekten uçuşlar sorun yaratmaya daha müsaittir. Ancak anne düşük oksijene maruz kalsa dahi, fetus kendi oksijen miktarını korur. Yine de, oksijenlenmenin bozuk olduğu (uteroplasental yetmezlik durumları gibi) gebeliklerde, yüksekten uçuşlardaki düşük oksijen seviyesi fetus tarafından tolere edilemeyebilir.

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çözümü giriniz *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.