dogum-sonu-muayene

Doğum sonu muayene

Doğum yaptıktan ve aylar boyu beklediğiniz meleğinize kavultuktan sonra, 4 – 6 hafta sonra ya da daha anlaşılır bir tabirle bebeğin kırkı çıktığında bir hekim kontrolüne gitmeniz gerekir.

Doğum sonu kanamanın aşama aşama azalıp rengi açıldıktan sonra, kırk gün içinde kesilmesi beklenir. Yumurtlama geri dönebilir ya da emziren annelerde dönmeyebilir. Bazen adet kanaması emzirme süresince olmayabilir. Ancak yumurtlamanın gerçekleşip gerçekleşmediğini bilemediğimiz için istenmeyen gebeliklerden korunmak amacıyla bir doğum kontrol yöntemi planlanmalıdır. Emziren anneler için spiral takmak son derece uygun bir yöntemdir, hekiminiz sizi en uygun yöntemin seçilmesi ve uygulanması ile ilgili yönlendirecektir.

Bu doğum sonu muayenede ilk olarak kilonuza bakılacaktır. Hamilelik süresince alınan kiloların verilmesi için gerekli süre, kilolar 9 ayda alındığından, 9 aydır! İlk muayenenizde kiloların ne kadarının gittiği göz önüne alınarak size uygun bir beslenme planı çıkartılır. Emzirme döneminde emzirme dinamiğini bozmamak için sıkı bir diyet ve spor programı önerilmez, ancak anne sütünü etkilemeyecek bir diyet ve uygun sporlar önerilebilir. Duygusal durumunuz düzelmedi ve doğum sonu hüzün durumunuz şiddetle devam ediyorsa hekiminizle bunu paylaşın.

 

Eğer doğum yaptığınız dönemde kansızlığınız varsa ve tedavi görüyorsanız, kan sayımı kontrolünüz yapılır. Eğer doğum sonu kanamanız 40 gün geçmesine rağmen hala devam ediyorsa araştırılması gerekir.

Memeler muayene edilir ve meme başı yarası, çatlağı varlığı araştırılır, memede bir kitle varsa incelenir.

Bebeğin kırkı çıktığında mutlaka bir servikal smear (rahim ağzı kanseri tarama testi) alınmalıdır.

Eğer doğum esnasında epizyotomi açıldıysa epizyotomi dikişi, varsa yırtıklar muayene edilmelidir. Normal şartlar altında epizyo yarası dört hafta içinde tamamen iyileşir, hafif bir skar kalabilir. Doğum sonu muayenede rahim sarkması, idrar kaçırma, idrar kesesinde ya da rektumda sarkma varlığı incelenir. Doğurganlık tamamlanmışsa idrar kaçırma ameliyatı planlanabilir. Hemoroid (basur) varsa tedavi edilir.

Kırkı çıktıktan sonra, durumunuz iyi ve muayeneniz normalse, cinsel yaşam da dahil tüm aktivitelerinize dönebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çözümü giriniz *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.